Konferencija Jutarnjeg lista i METRO-a ‘Hrana bez otpada: Put prema održivoj budućnosti Hrvatske‘

U organizaciji Jutarnjeg lista i Metro Hrvatska, 30.10.2024.  je u hotelu Esplanade u Zagrebu održana konferencija na temu smanjenja otpada od hrane. Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 286 tisuća tona hrane a na razini Europske Unije godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane. Iako smo na razini EU među zemljama koje proizvode najmanje otpada od hrane po stanovniku, ovi podaci govore da je važno potaknuti dijalog među svim sudionicima prehrambene industrije od proizvođača, prodavača sve do potrošača. Prema organizatorima, otpad od hrane nije samo ekonomski gubitak, već i značajan ekološki izazov koji utječe na održivost našeg okoliša.

Na koji način je Velika Gorica doskočila ovom problemu predstavio je Marijan Galović, koordinator za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom u VG Čistoći. Osim podjele kućnih kompostera, radi se na redovitoj edukaciji stanovnika kako bi sakupljeni biootpad bio visoke čistoće i iskoristiv za daljnju obradu. Također, Grad Velika Gorica je u srpnju ove godine s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisao Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Svi potpisnici se svojim potpisom dobrovoljno obvezuju na ulaganje napora u smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane, ali i na aktivnu komunikaciju prema potrošačima. Na taj način Sporazum obuhvaća cjeloviti lanac djelovanja, od proizvodnje i prerade hrane do kućanstava.

Velikogorička razvojna agencija VE-GO-RA kroz nedavno provedeni projekt Cities2030 (program Obzor 2020) intenzivno promovira smanjenje otpada od hrane već u samom domaćinstvu te urbanim lancima hrane koji podržavaju pristup od „polja do stola“. Uz niz konferencija i radionica, umrežavanje između Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Velike Gorice važno je zbog povezivanja i prenošenja znanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. VG Čistoća će i u svojim budućim aktivnostima doprinositi razvoju održivog gospodarenja biootpadom kao i aktivno raditi na podizanju svijesti i edukaciji stanovnika o važnosti prevencije nastanka otpada od hrane.

 

 Više o samoj konferenciji možete vidjeti na sljedećoj poveznici :

Jutarnji list - 'Educiranje i osvješćivanje te mijenjanje navika ključni su faktori za smanjenje bacanja hrane'