KONFERENCIJA I RADIONICA S ISTIM CILJEM ODVAJAJMO OTPAD ZAJEDNO

U Velikogoričkom poduzetničkom inkubatoru se u četvrtak 13.06. 2024. godine održala konferencija na temu gospodarenja otpadom kroz dva specijalizirana panela. Prvi dio konferencije pod nazivom 'Kako postupati s otpadom od hrane: Prilike za poduzetnike' bila je radionica za poduzetnike i predškolske i školske ustanove čiji je cilj bio pružiti informacije kako smanjiti otpad od hrane. U sklopu predavanja nazočnima je predstavljen i pilot-projekt sakupljanja otpadnog ulja od građana, te pametna rješenja u obliku malih kućanskih kompostera i velikih profesionalnih uređaja .

U drugom dijelu konferencije naglasak je stavljen na rezultate rada tvrtke VG Čistoća te na koji način doprinosi očuvanju i zaštiti okoliša kroz sustavno gospodarenje otpadom. Tema  'Novi sustav gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice' predstavila je plan razvoja poduzeća u novim uvjetima gospodarenja otpadom koju je predstavio predsjednik uprave VG Čistoće Ivan Rak i najavio novitete koje građani mogu očekivati poput otvaranja novog reciklažnog dvorišta, sortirnice, otvaranje pogona za reciklažu glomaznog i građevnog otpada, izgradnju pogona za obradu biootpada te otvaranje kazeta za azbestni otpad. Uz navedeno, planirano je i proširenje korisničke podrške kroz društvene mreže, nadogradnja mobilne aplikacije te dodatno ulaganje u edukaciju svih stanovnika šireg područja Velike Gorice kao i samih zaposlenika VG Čistoće. Marko Ružić, voditelj projekata iz VG Čistoće najavio je i brojne projekte koji su već prijavljeni ili su u fazi pripreme a jedan od njih je Centar ponovne upotrebe s čijim otvorenjem bi Velika Gorica bila drugi grad u Hrvatskoj koji ima zatvoreni krug gospodarenja otpadom, počevši od same prevencije nastanka pa sve do oporabe.

Jedna od tema bila je i problematika ilegalnog odlaganja otpada na području Velike Gorice, a predstavljeni su i rezultati novog sustava gospodarenja otpadom. Marijan Galović, Voditelj razvoja i upravljanja projektima iz VG Čistoće napomenuo je da je Velika Gorica vrlo blizu dostizanja cilja za kandidaturu  prestižnog „Zero Waste“ certifikata - certifikata koji gradovima Europske unije dodjeljuje mreža organizacija Zero Waste Europe, za koji je potrebno proizvoditi manje od 100 kg miješanog komunalnog otpada po stanovniku godišnje. Također, kroz sustavno smanjenje otpada od hrane Grad Velika Gorica će s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisati Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane što Veliku Goricu  čini jednim od naprednih i ekološki osviještenih gradova diljem Europe i svijeta.